Monday, 11 August 2014

Puding Susu Buah-Buahan



Petikan dan kredit untuk  :-  emiliaputeri.blogspot.com

Bahan-bahan ( 1 loyang besar )
  • 1 paket serbuk agar2 (11gm)
  • 2 biji telur
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 cawan gula
  • 2-3 sudu besar tepung kastad
  • 1 tin fruit cocktail (ambil buah sahaja)

Cara-cara

  1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
  2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
  3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal (ambil buah sahaja).
  4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.
Boleh juga dibuat dalam cawan-cawan kecil untuk memudahkan menikmati puding yang lazat ini. Saya juga tambah susu cair sebelum makan puding yang cantik ini. Baru syok, rasa lemak manis dan berkrim.

Nota: Kalau sayang nak buang air fruit cocktail tu, boleh je gunakan. Sukat dalam sukatan cawan dan jangan lupa kurangkan 2 bahan asal iaitu air serta gula. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...