Petikan dan kredit untuk :- emiliaputeri.blogspot.com
Bahan-bahan ( 1 loyang besar )
- 1 paket serbuk agar2 (11gm)
- 2 biji telur
- 4 cawan air
- 1/2 tin susu cair
- 1 cawan gula
- 2-3 sudu besar tepung kastad
- 1 tin fruit cocktail (ambil buah sahaja)
Cara-cara
- masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
- pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
- bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal (ambil buah sahaja).
- masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.
Boleh juga dibuat dalam cawan-cawan kecil untuk memudahkan menikmati puding yang lazat ini. Saya juga tambah susu cair sebelum makan puding yang cantik ini. Baru syok, rasa lemak manis dan berkrim.
Nota: Kalau sayang nak buang air fruit cocktail tu, boleh je gunakan. Sukat dalam sukatan cawan dan jangan lupa kurangkan 2 bahan asal iaitu air serta gula.
Nota: Kalau sayang nak buang air fruit cocktail tu, boleh je gunakan. Sukat dalam sukatan cawan dan jangan lupa kurangkan 2 bahan asal iaitu air serta gula.
No comments:
Post a Comment