Sunday, 10 August 2014

Cencaru Sumbat



Bahan A :
2 ekor ikan cencaru
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan B : (Dikisar untuk buat sambal)
2 batang serai (diracik)
6 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ketul kecil belacan (dibakar sedikit)
Garam & gula secukup rasa

Cara2 Membuatnya :
  1. Ikan dibelah pada bahagian belakang dan dicuci bersih.
  2. Bahagian ini saya tambah, di mana ikan diperap dengan sedikit tepung kunyit dan garam.
  3. Masukkan bahan sambal di belakang ikan cencaru.
  4. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing.
  5. Terbalikkan ikan supaya garing pada kedua2 bahagian.
  6. apabila sudah masak, hidangkan dalam pinggan.
  7. Hiaskan dengan daun salad dan perahkan limau di atas ikan untuk menambahkan perisa pada sambalnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...