Sunday, 10 August 2014

Ayam Masak Halia


Bahan A

500 gm ayam
1 biji tomato (belah 4)
1 pokok daun bawang (potong 1")
1 biji bawang besar (saya tambah)

Bahan B :

3 sudu makan sos tiram
1 sudu teh tepung jagung 
(bancuh dengan 1/2 cawan air)
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan minyak masak
Garam secukupnya

Bahan C : (Dihiris)

3 biji cili merah
3 inci halia
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih




Cara2 membuatnya :
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dihiris sehingga layu.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata2. Kemudian masukkan sedikit air.
  3. Masakkan ayam sehingga lembut.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam.
  5. Biarkan sehingga pekat.
  6. Masukkan tomato, bawang besar dan daun bawang. Kemudian kacau rata.
  7. Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...