Tuesday, 12 August 2014

BO-KAAP CAPE MALAY KERRIE/ South African Cape Malay Chicken Curry / Kari Ayam





RESEPI: BO-KAAP CAPE MALAY KERRIE/ South African Cape Malay Chicken Curry / Resepi Kari Ayam Melayu Cape Afrika Selatan. 

Bahan-Bahan:

- 1 ekor ayam di potong 8 bahagian.
- 1 Bawang labu sederhana besar dihiris.
- 1 sudu besar pes halia bawang putih.
- 1 tin tomato puri 430gm.
- 1 sudu besar gula.
- 1 sudu besar jus lemon atau limau.
- 2-3 sudu kecil garam - ikut kemasinan.
- 4 sudu besar minyak.
PENYEDIAAN REMPAH:
- 2 sudu kecil serbuk ketumbar.
- 1 sudu besar serbuk cili (tambah kalau nak pedas sikit).
- 2 sudu kecil serbuk jintan putih.
- 2 sudu kecil serbuk jintan manis.
- 1 sudu kecil serbuk kunyit.
- 1 sudu kecil serbuk (di kisar kasar) lada hitam.
- 10 -15 biji buah pelaga. Di goreng kering dan kisar.
- 1 keping 2" kayu manis.
- 1 sudu besar garam masala.

CARA MEMASAK:
1. Kumpulkan semua rempah didalam bekas.
2. Panaskan kuali dan masukan minyak masak. Masukkan hirisan bawang dan mula goreng sehingga kuning keemasan. Masukkan pes halia bawang putih. Sedehanakan api dapur dan masukkan rempah di atas. Rempah jangan goreng sehingga hangus, dalam 1 - 2 minit sudah memadai.
3. Masukkan puri tomato dan sebatikan dengan rempah.
4. Masukan ketulan ayam dalam kuali. Kacau dan salutkan ketulan ayam dengan adunan rempah dan tomato puri.Bila agak kering rendahkan api dapur dan masak ketulan ayam dengan berkeadaan reneh. Tutup kuali dengan penutup selama 25 minit.
5. Masukkan gula, garam dan gula dan jga jus lemon.
6. Biarkan dalam masak dalam keadaan reneh 15 minit atau sehingga masak sempurna ketulan ayam.
7. Masakan anda telah siap dan boleh lah dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...