Friday, 3 January 2014

Soto



Nasi Himpit

4 paket nasi himpit nona atau sebagainya direbus 2-3 jam dalam periuk nasi.
dipotong kiub untuk dimakan bersama sup & sos kicap.


Bahan-bahan untuk sup 

1   Ekor ayam di kerat 4
3   Cetum sup mak siti 
3   Asam keping
4   Batang Serai (diketuk)
10 Biji buah Keras  (dimesin)
20 Biji bawang merah  (dimesin)
3   Biji bawang besar (dimesin)
3   Biji bawah puteh (dimesin)
2   sudu teh serbuk jintan manis (dimesin juga walau serbuk)
1   sudu teh  serbuk jintan puteh (dimesin juga walau serbuk)
3   sudu besar serbuk ketumbar (lebih pun ok)- dimesin 
Garam & Gula
Mesinkan serentak dengan bahan2 yang untuk dimesinkan.

Bahan untuk dihias

Taugeh (jangan dicelur)
Daun sup & Bawang
Bawang goreng

Caranya:-

Rebuskan ayam 4 bahagian dengan air 1.5 liter masukkan serai 4 batang yang diketuk, asam keping, garam dan gula.
Setelah ayam masak dan lembut angkat ayam dan angkat 3 asam keping (tak digunakan dah)  ketepikan.

Sup yang tinggal masukkan yang dimesin kedalam sup dan 3 cetum sup mak siti .

Ayam yang tadi disiat-siat kecil untuk dibuat lauk. Selain lauk itu anda boleh buat begedil dan sos kicap pedas dia. Huh mamia 


Sos Kicap

10    Cili padi dihiris halus
1/2  Limau sunquick (diperah untuk airnya)
3   sudu besar cili sos
2   sudu besar tomato sos
4   sudu besar kicap pekat manis
1/2  Biji bawang besar dimayang halus

campurkan kesemuanya untuk rasa kesedapan yang berganda lagi pedas.









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...