Nasi Himpit
4 paket nasi himpit nona atau sebagainya direbus 2-3 jam dalam periuk nasi.
dipotong kiub untuk dimakan bersama sup & sos kicap.
Bahan-bahan untuk sup
3 Cetum sup mak siti
3 Asam keping
4 Batang Serai (diketuk)
10 Biji buah Keras (dimesin)
20 Biji bawang merah (dimesin)
3 Biji bawang besar (dimesin)
3 Biji bawah puteh (dimesin)
2 sudu teh serbuk jintan manis (dimesin juga walau serbuk)
1 sudu teh serbuk jintan puteh (dimesin juga walau serbuk)
3 sudu besar serbuk ketumbar (lebih pun ok)- dimesin
Garam & Gula
Mesinkan serentak dengan bahan2 yang untuk dimesinkan.
Bahan untuk dihias
Taugeh (jangan dicelur)
Daun sup & Bawang
Bawang goreng
Caranya:-
Rebuskan ayam 4 bahagian dengan air 1.5 liter masukkan serai 4 batang yang diketuk, asam keping, garam dan gula.
Setelah ayam masak dan lembut angkat ayam dan angkat 3 asam keping (tak digunakan dah) ketepikan.
Sup yang tinggal masukkan yang dimesin kedalam sup dan 3 cetum sup mak siti .
Ayam yang tadi disiat-siat kecil untuk dibuat lauk. Selain lauk itu anda boleh buat begedil dan sos kicap pedas dia. Huh mamia
Sos Kicap
10 Cili padi dihiris halus
1/2 Limau sunquick (diperah untuk airnya)
3 sudu besar cili sos
2 sudu besar tomato sos
4 sudu besar kicap pekat manis
1/2 Biji bawang besar dimayang halus
campurkan kesemuanya untuk rasa kesedapan yang berganda lagi pedas.
No comments:
Post a Comment