Sunday, 19 January 2014

Mee Kuah kuah tulang







Gambar hiasan saja tapi lebih kurang macam ini lah :-


Bahan-bahannya :-

1   Kilo tulang lembu (direbus dalam periuk tekanan/direbus sampai daging lembut)
2   Kilo mee kuning
3-4 Bawang besar dimayang kasar
300 gm udang kering lagi byk lagi best (dibasuh dan dimesin dgn bahan2 lain) *
20   lada kering (direndam air panas dan dimesin dengan semua bahan untuk dimesin) *
3-4  batang serai  (dihiris kasar untuk dimesin)*
10-15 biji bawang merah/kecil (dimesin) *
3-5 ulas bawang putih (dimesin) *
1/4 botol kicap
1 cawang minyak untuk menumis 
Lengkuas 3 inci diketuk sahaja
1- 11/2  mangkuk air asam jawa
Garam dan gula


*  Bahan yang perlu dimesin boleh dicampur sekali (kalau dibuat dengan kuantiti sedikit) kalau banyak campurkan dalam periuk/bekas asing supaya mesin pengisar tidak lekat. 

Bahan hiasan

Sedikit sawi
Daun Sup dan daun bawang
Taugeh
Bawang goreng
Lada merah dihiris halus
Telur rebus dikerrat 2 atau empat


Cara-caranya:-

Panaskan minyak lebih kurang secawan dalam periuk, masukkan bawang besar yang dimayang kasar sehingga bawang layu, kemudian masukkan bahan yang dimesin, sampai kuah meletup-letup kemudian masukkan air asam jawa dan air tulang dan tulang yang direbus, lengkuas yang diketuk, kicap,  garam dan gula.

Siap untuk kuahnya.


Cara Hidangannya

Mee dan bahan-bahan hiasannya diatas dan akhir sekali kuahnya.











No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...