Wednesday, 22 January 2014

Kuah Rawon Asal Dari Singapura








Kuah Rawan (Macam masak kicap style Singapura)


1/2  Kilo Daging lembu direbus lembut 

Dimesin

4-5  Ulas Bawang Merah
3     Ulas Bawang Puteh
3-4  Buah Keras
1/2  Inci Kunyit
1/2  Inci Lengkuas
1/2  Inci Halia
5-6 lada kering

Minyak 1/4 cawan
4-5 Daun limau purut
Kicap suku cawan
2 Asam keping

Caranya:-

Panaskan minyak , letakkan semua yang dimesin diatas dan daun limau purut. Tunggu sampai pecah minyak masukkan asam keping, kicap, garam & gula ikut rasa. Lastly letakkan daging yang telah lembut dan air daging sekali ikut kecairan yang dikehendaki.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...