Asam Pedas Cara Saya
1/2 Ikan tenggiri
Sedikit daun kesum
1 Biji bawang besar dihiris besar
Asam Jawa (separuh cawan/mangkuk) dicampur air
4 batang bendir sekiranya mahu
Dimesin
3 Ulas Bawang Merah
2 Ulas Bawang Puteh
1 Inci Halia
2 Inci Belacan
1 1/2 inci kunyit hidup (mesti ada)
10 tangkai lada kering (yang besar tidak pedas)
Caranya:-
Panaskan 1/4 cawan minyak
Bubuhkan yang dimesin sehingga naik bau (sampai pecah minyak)
Tambahkan air asam jawa
tunggu sehingga mengeleggak
masukkan ikan yang dibersihkan
garam dan gula ikut rasa
perisa
masukkan bawang besar yang dihiris besar
masukkan daun kesum sedikit
* Makan dengan roti pun best
No comments:
Post a Comment