Thursday 11 September 2014

DIY REMPAH KARI IKAN





Bahan-Bahan Rempah yang digunakan:

- 1/2 cawan biji ketumbar.
- 2 sudu besar Jintan Putih.
- 3 sudu besar Jintan manis.
- 1 sudu kecil biji lada putih.
- 5-7 tangkai cili kering.
- 1/2 sudu kecil biji sawi.
- 1/4 sudu biji halba.
- 10 kuntum bunga cengkih. 
- 2 keping kayu manis berukuran panjang satu - 2 inci.
- 15 - 20 helai daun kari. 

- 1 sudu kecil halia kering/salai. - tak perlu sagai.
- 2 sudu kecil serbuk kunyit. - tak perlu sagai.

Cara- Cara:

1. Goreng kering / sagai biji ketumbar, jintan putih, jintan manis, lada putih, cili kering, biji sawi, biji halba, bunga cengkih, kayu manis dan daun kari. Goreng atau sagai asing-asing dengan selang-selang sehinnga aromanya boleh dihidu selama 3-4 minit dengan api dapur sederhana.

2. Biji ketumbar, biji halba dan biji sawi bila meletup tandanya dah siap goreng. Jangan goreng serbuk kunyit dan halia kering.

3. Biarkan rempah-rempah ini sejuk seketika dan blender semua sekali sehingga halus. Simpan dalam bekas yang kedap udara


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...