Bahan-bahan : -
• Sebungkus kuey teow -basuh, toskan kemudian perap dengan
kicap manis sebentar.Kemudian di goreng tanpa minyak .
• 15 ekor udang
• Isi ayam
• Daging
• 4 ulas bawang putih - di tumbuk
• 3 sudu makan sos tiram
• 2 sudu makan sos ikan
• 1 kiub pati ayam
• 5 biji cili api - ditumbuk
• sedikit lada hitam / putih - di tumbuk
• 1 biji Lobak Merah - dihiris
• seikat sawi - dipotong
• sedikit tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air utk
memekatkn kuah
• Bawang goreng dan daun sup untuk hiasa.
Cara-cara
1. panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng
sehingga kekuningan dan naik bau..Kemudian masukkan ayam dan daging yg dipotong
kecil.
2. Bila ayam & daging dah masak, masukkan sos tiram dan
sos ikan... goreng seketika. Kemudian masukkan air.
3. masukkan kiub ayam dn biarkan mendidih seketika..kemudian
masukan lobak merah terlebih dahulu.
4. masukkan udang, cili padi, sawi, lada hitam/putih tumbuk
dan garam.
5. masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan
kuah.
6. setelah kuah masak bolehlah dihidang bersama kueh teow
panas-panas
7. taburkan bawang goreng, daun sup dan limau nipis...
No comments:
Post a Comment