Monday, 10 March 2014

Nasi Kerabu Dari Kelantan






Gambar hiasan



Sambal Nyior  

1 biji kelapa -diparut
5 ekor ikan kembung
10 ulas bawang kecil
Gula & garam secukup rasa
Serbuk perasa

Cara-caranya

Goreng kelapa hingga keemasa
Rebus ikan kemudian ambil isinya dan kisar bersama bawang, gula , garam dan serbuk perasa secukup rasa.
Gaulkan ikan yang dikisar bersama kelapa yang digoreng tadi.

Bahan-bahan untuk kuah (Tumis nasi kerabu)

2 sudu cili boh (cili kering kisar)
2 senduk bawang yang dikisar
1 senduk serai yang dikisar
1/2 senduk halia
500 ml santan
Budu secukup rasa (2-3  sudu besar)
Sedikit gula  dan Gula melaka 2
Garam secukup rasa

Cara untuk kuah

Masak santan hingga keluar minyak dan masukkan semua yang dikisar tadi kedalam santan yang telah keluar minyaknnya, dan kesemua diatas . Apabila didih , barulah angkat.

Sayur/kerabu yang diperlukan

Daun kesom
Bunga kantan
kacang panjang
Taugeh
Kubis 
Timun batang






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...