Gambar hiasan
Sambal Nyior
1 biji kelapa -diparut
5 ekor ikan kembung
10 ulas bawang kecil
Gula & garam secukup rasa
Serbuk perasa
Cara-caranya
Goreng kelapa hingga keemasa
Rebus ikan kemudian ambil isinya dan kisar bersama bawang, gula , garam dan serbuk perasa secukup rasa.
Gaulkan ikan yang dikisar bersama kelapa yang digoreng tadi.
Bahan-bahan untuk kuah (Tumis nasi kerabu)
2 sudu cili boh (cili kering kisar)
2 senduk bawang yang dikisar
1 senduk serai yang dikisar
1/2 senduk halia
500 ml santan
Budu secukup rasa (2-3 sudu besar)
Sedikit gula dan Gula melaka 2
Garam secukup rasa
Cara untuk kuah
Masak santan hingga keluar minyak dan masukkan semua yang dikisar tadi kedalam santan yang telah keluar minyaknnya, dan kesemua diatas . Apabila didih , barulah angkat.
Sayur/kerabu yang diperlukan
Daun kesom
Bunga kantan
kacang panjang
Taugeh
Kubis
Timun batang
No comments:
Post a Comment