Saturday 4 October 2014

Daging Masak hitam Nasi kandar

Bahan-bahan :
1 kg Daging (dipotong kepingan tebal 1/2" mengikut urat daging jadikan 14 keping).
2 biji Bawang labu sederhana besar dibelah dua memanjang , dihiris memanjang. (Ini cara ptg bawang untuk semua masakan nasi kandar) .
100 gm Rempah kari Daging Baba's ( dari bungkusan 250gm).
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk Jintan Putih.
1/2 sudu kecil Serbuk (tsp) Jintan Manis
1/2 sudu kecil (tsp) Serbuk Kas-kas ( tidak kemestian).
1 sudu kecil (tsp) Garam Masala.
100gm Cili Giling (tersedia jual) atau mengikut kepedasan anda inginkan.
4 sudu besar (tbsp) sos cili.
2 sudu besar (tbsp) sos tomato.
1 sudu besar (tbsp) gula pasir.
7 sudu besar (tbsp) Kicap Pekat Mee (tamim amat sesuai) atau sesuaikan warna yang dikehendaki. Sekiranya kuantiti masakan yang besar gunakan kramel kicap (kramel tidak punyai kemasinan).
Garam secukup rasa.
Bahan untuk kisar / Tumis:
2 biji bawang labu sederhana besar dikisar dan asingkan ia digunakan sebagai kuahnya)
2 sudu besar pes halia bawang putih.
1 batang serai di ketuk di pangkal.
2 helai daun pandan di potong panjang 3" .
2 tangkai daun kari.
2 kpg. Kayu manis is + 5 buah pelaga + 4 bunga lawang + 8 cengkih.
1 senduk Minyak masak.
CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan daging dan rebus daging sehingga empuk (cuba carek daging telah masak sekiranya senang dicarek ; daging telah lembut dan sedia). Sekiranya menggunakan daging segar, daging ini tidak perlu direbus dahulu masak terus saja. Kesedapan lauk ini amat tergantung pada kelembutan daging tidak keras dan tidak terlalu lembik.Tentukan air rebusan daging tidak dibuang. Paras air daging semasa rebus perlu diberi perhatian, jangan sampai daging hangus kerana paras air yang terlalu rendah. Simpan air daging (stok) ini untuk jadikan kuahnya.
2. Panaskan kuali dan masukan minyak masak. Apabila minyak panas, masukkan campuran kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang , daun pandan, dan serai. Goreng hingga ramuan ini mula keluarkan bau harum.
3. Masukan hirisan bawang kacau sehingga warna hirisan bawang bertukar warna keemasan.
4.Masukan pes halia bawang putih , masukan pula bahan kisar cili /cili giling atau pun serbuk cili dan kacau rata. Tunggu pecah minyak tumisan atau selepas 3-4 minit.
5. Masukkan serbuk kari, Jintan putih, jintan manis , kas-kas. Kacau rata. Bila bau haruman rempah mula keluar, masukkan air bawang kisar dan tinggikan api dapur. Bila air bawang mula mendidih, masukkan air rebusan daging daging. Kacau rata.
6. Biarkan mendidih sehingga kuahnya menjadi kepekatan yang anda perlukan. Masukkan kicap pekat mee (Tamim) untuk warna yang keperangan hitam. Jangan terlalu hitam. Kalu masak banyak gunakan kramel kicap kerana kemasinan tidak ada..dan senang tentukan warna kuah.
7. Bila kepekatan kuah dan warna yang dikehendaki, Kecilkan api dan dan masukan 1 sudu besar gula pasir dan garam masala. Masukan garam secukup rasa (awas dengan kemasinan kicap tersedia ada). kacau rata. padamkan api. Keluarkan dari kuali dan hidangkan. Taburkan daun pudina dan bawang goreng di atas dan sedia untuk hidangan. Selamat mencuba.

Ihsan dari mamak haji facebook.

1 comment:

  1. Boleh try ni.slalu daging goreng kunyit je 😂 tq sudi share resepi.

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...