(credit untuk chefgunawanmalaysia.blogspot.com kongsi cara nak buat sendiri rempah nih)
( 32 sudu besar kari terhasil )
Bahan :
14- 16 batang Cili kering / lada kering
16 sudu besar Biji Ketumbar
8 sudu besar Jintan Manis
4 sudu kecil Halba
4 sudu kecil Biji sawi
4 sudu kecil Lada hitam
2 sudu besar Serbuk Kunyit
2 sudu besar Serbuk Halia
Cara membuat :
1.Pertama sekali , cili kering / lada kering perlu digunting untuk dibuang bijinya.
2.Teknik sangai atau goreng tanpa minyak digunakan- gunakan frying pan atau kuali, panaskan api sederhana , sangai ciili kering , ketumbar , jintan manis , halba , biji sawi dan lada hitam.
3.Panaskan sehingga bahan-bahan rempah mengeluarkan aroma. Goyangkan pan konsisten supaya rempah dapat dipanggang sekata (Saya buat x sangrai , basuh2 rendam air panas then blend je). Kalau sangrai lagi sedap kot.
No comments:
Post a Comment