Thursday, 21 August 2014

DIY- Resepi Asli Rempah Kari Daging

(credit untuk  chefgunawanmalaysia.blogspot.com kongsi cara nak buat sendiri rempah nih)

( 32 sudu besar kari terhasil )

Bahan :

14- 16 batang Cili kering / lada kering
16 sudu besar Biji Ketumbar
8 sudu besar Jintan Manis
4 sudu kecil Halba
4 sudu kecil Biji sawi
4 sudu kecil Lada hitam
2 sudu besar Serbuk Kunyit
2 sudu besar Serbuk Halia


Cara membuat :

1.Pertama sekali , cili kering / lada kering perlu digunting untuk dibuang bijinya.

2.Teknik sangai atau goreng tanpa minyak digunakan- gunakan frying pan atau kuali, panaskan api sederhana , sangai ciili kering , ketumbar , jintan manis , halba , biji sawi dan lada hitam.


3.Panaskan sehingga bahan-bahan rempah mengeluarkan aroma. Goyangkan pan konsisten supaya rempah dapat dipanggang sekata  (Saya buat x sangrai , basuh2 rendam air panas then blend je). Kalau sangrai lagi sedap kot.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...